Les fèrules oclusals, col·loquialment denominades fèrules de descàrrega són un dels tractaments més habituals en el bruxisme. El bruxisme és l’acte involuntari d’apretar o grinyolar les dents durant el son o la vigília. Hi ha un alt índex de pacients bruxistes encara que molts d’ells no són conscients.

 

Com a conseqüència es produeixen desgasts a les dents i fins i tot pot provocar fractures dentals, dolor a la mandíbula, la zona de l’oïda, les cervicals, migranya, sorolls a l’obrir i tancar la boca, limitació d’obertura bucal, entre d’altres.

 

 

La fèrula oclusal és un aparell transparent dur que cobreix les dents superiors o inferiors, evitant els desgasts dentaris, relaxant la musculatura i alliberant el dolor muscular i/o articular.

 

L’odontòleg és l’únic professional que pot diagnosticar el bruxisme mitjançant proves exploratòries, i si s’escau prescriure la fèrula oclusal per a la seva adequada confecció amb les característiques individualitzades del pacient i la seva pròpia anatomia. Actualment hi ha molts dispositius orals en venta per Internet i altres botigues que posen en perill la salut oral del pacient, ni el material és l’adequat ni la forma anatòmica s’adapta, el seu ús es contraproduent, fent que empitjori la situació, inclús poden provocar efectes secundaris irreversibles no desitjats com canvis en la mossegada. Per a què compleixi la seva funció, les fèrules han de ser individualitzades i supervisades per un odontòleg que les controli i ajusti periòdicament.