L’oferta actual de pastes de dents o dentifricis en farmàcies, supermercats i altres botigues és molt variada.

La més comuna seria l’anti-càries amb una quantitat de flúor segons l’edat del pacient, tenint en compte les diferents etapes del creixement del nen/a des de que surt la primera dent de llet fins a l’edat adulta. El flúor augmenta la resistència de l’esmalt, afavoreix el procés de remineralització i per tant protegeix envers la càries.

En pacients amb sensibilitat dental, generalment degut a desgastos de l’esmalt o retraccions de la geniva, manifesten una resposta dolorosa intensa en la dentina provocada per estímuls externs (com el fred, la calor, els aliments o les begudes dolces o àcides) afectant a la variació de pressió dels túbuls dentinals oberts causant dolor. En aquets casos és molt útil utilizar de manera continuada els dentífrics contra la hipersensibilitat dentinaria. Els principals principis actius són el nitrat de potassi, el clorur d’estronci, el oxalat fèrric i l’arginina.

Pel tractament d’enfermetats periodontals com la gingivitis (inflamació i sagnat de les genives) o la periodontitis (quan hi ha pèrdua òssia) s’afegeix components amb acció antiinflamatoria i bactericida com la clorhexidina i el triclosan.

Les emblanquidores, tenen components abrasius o químics (els principals són el bicarbonat de sodi, el sílici, l’òxid d’alumini, el carbonat de calci i els fosfats de calci), poden eliminar les taques superficials recents pero no emblanqueixen, és a dir no aconsegueixen tons més clars de les seves dents. Si el que vol és emblanquir només són efectius els tractaments emblanquidors professionals que realitzen els odontòlegs.

En el cas de pacients amb la boca seca (xerostomia) existeixen pastes de dents específiques que ajuden a augmentar la hidratació bucal, estimulen la producció de saliva natural i protegeixen l’esmalt de les dents. No acostumen a tenir a la seva composició laurilsulfat sòdic (LSL), i contenen flúor i altres ingredients com el xilitol, enzimes salivals…

Si tens dubtes en escollir el dentifrici més adequat consulta al teu odontòleg/a en les revisions periòdiques.