L’embaràs comporta canvis que poden repercutir en la cavitat bucal provocant major risc de càries i malalties de les genives. En aquest blog explicarem els punts més comuns que es qüestionen en l’embaràs i la salut bucodental.

  • S’ha de desmitificar el fet de que l’embaràs descalcifiqui les dents i també que el fetus obtingui el calci de les dents de la seva mare, l’obté a través de la dieta de la mare.
  • Sobretot no descuidar la higiene oral, tenir precaució en els canvis dietètics i horaris ja que a mesura que creix l’abdomen es tendeix a fer petites ingestes amb més freqüència fent que el pH bucal no es pugui restablir i  provocant més susceptibilitat a la càries.
  • Els vòmits associats a l’embaràs provoca erosions de l’esmalt tornant-los també més vulnerables a la càries. No raspallar immediatament després del vòmit, primer fer glopeig amb bicarbonat de sodi per neutralitzar els efectes dels àcids estomacals.
  • La segregació d’estrògens i progesterona,  en combinació amb els canvis de la microbiota oral i la disminució de la resposta immune durant l’embaràs  afavoreixen l’aparició de la gingivitis gestacional, associant-se a una molèstia general de la boca i al sagnat. Podem evitar la  inflamació de les genives mantenint una minuciosa higiene: netejant la placa dental mitjançant el raspallat i el fil, i eliminant la tosca amb les higienes a la clínica odontològica.
    Si abans de l’embaràs ja tenies problemes a les genives, cal tenir més control per evitar que s’agreugi.

  • En ocasions es produeix una inflamació exacerbada de les genives denominada èpulis de l’embaràs , es tracta d’una tumoració benigne que remet espontàniament després del part  i només s’ha d’eliminar quirúrgicament si dificulta la higiene i la masticació.
  • Una inadequada salut oral de la mare es relaciona amb problemes al fetus, com part prematur i baix pes al néixer.

L’embaràs és un període de grans modificacions fisiològiques a l’organisme, fent necessari el manteniment  d’una bona salut dental. La salut dental es una part important de la salut general tant per la mare com pel nadó, no la descuidis, és molt aconsellable visitar l’odontòleg, a ser possible abans de quedar-se en estat i així si es necessita algun tractament poder planificar quan és millor realitzar-lo.