Practicar esport de manera adequada és un hàbit saludable, però hi ha una relació entre rendiment esportiu i manca de salut oral que s’hauria de tenir en compte.

Els esportistes al necessitar energia per l’entrenament, es  freqüent el consum de dietes altes en carbohidrats i de begudes àcides i ensucrades, quan es descomponen en àcids  contribueixen en debilitar i erosionar les dents, aquestes begudes a la llarga poden produïr sensibilitat dental. Per altre banda la deshidratació i la boca seca alteren els mecanismes immunològics, afavorint les lesions cariogèniques.

Els dolors musculars, l’estrès provocat per la pràctica d’esport i la competició, en molts casos tenen com a conseqüència el bruxisme (apretar o grinyolar les dents) ocasionant desgasts dentals i dolors musculars i/o articulars de l’articulació temporomandibular (articulació que ens permet obrir i tancar la boca).

Així doncs l’esport influeix a la salut bucodental. Cal seguir una dieta equilibrada i hidratació segons les necessitats de l’exercici físic. Mantenir uns bons hàbits i higiene oral, juntament amb les revisions bucodentals freqüents, farà tenir una boca sana millorant el rendiment esportiu.